יום שני, 5 בספטמבר 2011

מה שותלים מתי- על קיץ חורף וסבלנות שלומדים מעגבניה:

יש אנשים של קיץ ויש אנשים של חורף- וזה ההבדל המשמעותי ביותר בין בני אדם- מעבר לאשכנזים וספרדים, גברים ונשים, דתיים ודתיים , קבוצניקים וקיבוצניקים לשעבר, אין הבדל מהותי יותר בין אוהבי החום המעיק, החול הדביק, ריחות ההזעה- לבין אוהבי הגשם החורפי, השוקו הביתי, נעלי בית חמימות וקמין עם ערמונים- אני בהחלט שייכת לחורף-ומעולם לא ניסיתי להבין את החמסין.

 הגינה נותנת הבנה וסימפטיה נעימה לשתי העונות-ואם נאמנים לאכילת ירקות רק בעונה בה הם גדלים,(ולא, גדלים במקפיא של הסופר זה לא נחשב!) אז אפילו מלפפון טרי ראשון מהגינה יכול להמתיק את הקיץ, ואם מדובר בעגבניית שרי- יהיו כאלה שממש יחכו לקיץ, בשבילי האבטיח הוא נחמה גדולה- ותיזכורת קרירה שעוד יבואו גשמים וערמונים.


                

אז סיימנו להכין ערוגות- קפצנו למשתלה הקרובה –ומשם אני שומעת אותכם מגמגמים מול המוכר- "מה שותלים עכשיו??"
עלים של ירקות הקיץ-קולטני שמש ומצלים על השורשים והירקות
האמת כהרגלה מאד פשוטה- וקל לזכור אותה כך- ירקות הקיץ הם כל אלו שאנחנו אוכלים את הפירות שלהם- עגבניות, מלפפונים, גמבות, פילפלים,דלעות,אבטיחים,ארטישוק, מלונים,קישואים- הבנתם את הרעיון- מה שיוצא מהשיח בולט וצועק "קטפו אותי!"
פילפיל ירוק מוסווה ואדום צועק-"לקטוף-עכשיו"!
לעומתם- ירקות החורף הם כל השורשים (גם אתם הייתם מתחבאים באדמה החמה אם הייתם בחוץ כל החורף) והעלים- השורשים הם- גזרים, קולורבי,סלק,תפו"א,בטטות,שום,כרישה, תפו"א ירושלמי,בצל,וכדומה.
העלים- מנגולד, חסה,תרד,עירית,רוקט,-בקיצור-הירוקים.
גם ההשקיה שונה בקיץ ובחורף- ירקות הקיץ לא מצפים לגשם- ולכן אוהבים השקיה מלמטה- בטפטפות, ואם תציקו להם עם הצינור ותשקו אותם מלמעלה בממטרות- הם יפתחו פטריות או קימחון או חולשה כללית למזיקים- העלים שלהם ענקיים ופרושים לקלוט שמש על פני כל הגינה
-וככה הם גם עושים צל נעים לשורשים שלהם ולירקות- הירקות יהיו ירוקים עד שיבשילו לגמרי- ויהיה קשה לראות אותם- רק כשהירק בשל לגמרי- והזרעים שלו מוכנים להתרבות בעצמם- העגבנייה תהפוך מירוקה ובלתי נראית לאדומה בולטת-ואם לא תמהרו ציפור או חיה אחרת תשמח לכרסם את העגבנייה העסיסית ולפזר את הזרעים שלה אחרי שעברו במערכת העיכול והם מוכנים לזריעה חוזרת-ככה הבטיח ריבונו של כולם את המשך קיום הירקות בעולם- ואם התחכמתם וקטפתם את העגבניה לפני שהבשילה ולפני שהזרעים שלה מוכנים לסבב ב'- צפו להרעלה שתלמד אותכם לחכות בסבלנות- הצבע הוא לא רק ליופי- הוא מספר לנו שהחומר הרעיל התבגר וחלף- ונותרה רק מתיקות שמבטיחה המשכיות.
לעומתם ירקות החורף נראים ממש כמו משפך ירוק- העלים מסודרים כמו משפך ישיר לשורש- להבטיח שכל טיפת מים תתנקז ישר לעיקר- לשורש-אותו בדרך כלל אוכלים-והם ישמחו על כל השפרצה מלמעלה- גשם או צינור ואפילו פיפי בקשת (דישון אורגני-עוד תבינו...) הם מיד נוצצים בטיפות יהלומים ירוקים ועסיסיים מתמיד.
את החסה- ושאר הירוקות לא עוקרים- קוטפים כל פעם את העלים החיצוניים- והיא מצמיחה עוד ועוד- עד שתוציא תפרחת מהמרכז-זה הזמן לעזוב אותה לנפשה- שתשקיע את כל כוחותיה לגדל תפרחת עמוסה זרעים- המשכיות,זוכרים? ושוב, אם לא הקשבתם בקולי וניסיתם לאכול אותה פורחת- המרירות של העלים כבר תזכיר לכם תמיד להקשיב לי, לפחות בענייני חסה.

3 תגובות:

  1. הי איזה כתב יפה ומידע זמינה! אני מחפסת מתי לזרוע קלנדולה -- שאת הזרעים קבלתי אתמול בהחלפת הזרעים הנחמדה בחוה ואדם.

    השבמחק
  2. הי איזה כתב יפה ומידע זמינה! אני מחפסת מתי לזרוע קלנדולה -- שאת הזרעים קבלתי אתמול בהחלפת הזרעים הנחמדה בחוה ואדם.

    השבמחק