יום ראשון, 4 במאי 2014

צום מיצים בבית-הגירסה האימהית-חלק ב':

בס"ד

מיצים- חומרי הטיהור והניקוי החזקים ביותר לגוף!

טיפים לצום מיצים בבית- 

1. הכנה: לצום מיצים לא נוחתים היישר מהתזונה הרגילה, מומלץ מאד להכין את הגוף, את הנפש ואת הבית ולהתחיל בשבוע או לפחות 3 ימים של תזונה טבעונית- ללא מוצרי בשר/חלב, ללא מזון מעובד , לחם ביצים וכד'... הצום יעבור הרבה יותר חלק והגוף כבר נכנס למהלך של ניקוי.
2. כבר לשבוע ההכנה אני ממליצה למלא אבל ממש למלא את הבית בכמויות מסחריות של אבטיחים, מלונים, ענבים, כל סוגי הפירות והירקות, נבטים, שקדים וכד'... זה נותן תחושה של שפע וחשוב להכנס לניקוי ממקום טוב ונינוח לא כמו לצום של מצוקה וחוסר ורעב מציק- ממש לא! אם אתם הולכים על זה- תתפנקו עד הסוף! אתם הולכים לתת מתנה מדהימה לגוף וכדאי שגם הלב יהיה במקום נוח ובתחושה של שפע ובריאות. חוץ מזה שכשתכניסו את כל זה הביתה- אפשר לקחת שקית אשפה ולמלא אותה בכל מה שלא אמור לקרוץ לכם מהמקרר או הארונות- חבילות שוקולד, מזון מעובד, ממרחים משומרים וכו'....
שפע שפע- החליו את המילה צום במילה ניקוי
3. כלים: אני נהנתי לסגור כיור אחד עם קרש חיתוך , קניתי סכינים חדשות קרמיות וטובות, הוצאתי את הבלנדר את מסחטת המיצים וניקיתי את השיש- שוב, זה עושה אווירה מסויימת, זה עושה חשק להתחיל לקלף ולהכין מיצים טריים-זה פשוט כיף!
4. ליווי ותמיכה: מאד מאד חשוב!!! אם יש לכם שכנה חברה או אחות שגם רוצה להצטרף להרפתקאה הזו- זה משנה הכל! מצאו גם יועץ תזונה או מישהו שמתמחה ויוכל לייעץ לכם ולעזור לכם בשלבים הראשונים, לי יש חברה טלפונית מדהימה לעניין ושתי שכנות שתמיד כיף להכין כמות גדולה ולחלק בניינו, וכשמישהי מתחילה לגמגם- אפשר לחזק ולשלוח סירטוני יוטוב מעוררי השראה....
תמיכה-אולי הכי חשוב כדי לעבור את זה טוב
5. הצום מתחיל: קודם כל מספיק לקרוא לזה צום- זה ניקוי! אתם יכולים לשתות כמה שרק תרצו, אני גיליתי שהלו"ז שלי התייצב אחרי 3 ימים וזה הקל על ההכנה ועל הכל: איך שקמים ליטר+ של מים עם לימון סחוט (מנקה את הכבד והמעיים)
בערך בעשר קנקן מיץ (גזר,סלרי לפעמים תפוח) ואז לאורך היום מה שמתחשק- תגוונו בצבעים (סלק/תפוח/אבטיח/עלים ירוקים)
אתם יכולים ללכת על גירסת ניקוי עדינה ומשביעה יותר אם אתם ממשיכים בשגרת העבודה והיומיום ולעשות שייקים עם שקדים שהושרו לליילה ובננות ותמרים- יותר משביע אפשר לעוף עם זה בלי להרגיש רעב או אי נוחות בכלל....
7. היציאה מהצום היא הדרגתית ועדינה ממש כמו הכניסה אל תעשו את הטעות של לאכול הרבה מהר והכל- הגוף כבר יסביר לכם למה...:) עדינות והדרגתיות תאפשר לכם לבחור כל ארוחה שוב ושוב ממה אתם רוצים להיות עשויים!
6. ללמוד כל הזמן: ספרים, סרטים,טבעונים,תקראו תשאלו תנסו- תלמדו את הגוף שלכם, מה טוב לכם מה נותן לכם כוחות מה מעייף את הגוף ומתיש אותו- זה הכלי הכי הכי הכי חשוב להתהלך כאן העולם- תלמדו אותו- הוא אינסופי, מעורר יראת כבוד ועושה חשק להשקיע בו אהבה ותשומת לב....
אז כל זה ממש על קצה המזלג- ספרו אם משהו היה שימושי עבורכם או מה אתם הולכים לנסות...
חודש אייר- ראשי תיבות: "אני ה' רופאך" זה זמן גבוה מאד ומדהים לטפח ולהתנקות בגוף ובנפש- לכו על זה:)
אסתר


צום מיצים ביתי- הגירסה האימהית:

בס"ד

כבר 5 שנים , אחרי כל פסח, כשהגוף מובס ועייף מהמצות, אנחנו נכנסים ל"ניקוי", איתי הוא הרציני מבנינו,
ואני לסרוגין בהריונות והנקות מצטרפת לשייקים/מיצים וכמה ימים של ניקוי עמוק מבפנים, השנה החלטתי ללכת עם זה עוד קצת,
מזון חי לגוף חי

התחלתי את הניקוי בזמן נקיונות פסח, למה לנקות רק מבחוץ? למה שרק הבית יהיה מבריק קליל ונוצץ? התחלנו צום מיצים של שבוע (כל הפרטים בפוסט- "איך כמה ולמה"), בפסח משכנו את התזונה לכיוון הסלטים החיים, פירות ירקות וממרחים תוצרת בית, ומאז ועד רגע זה נשארנו עם תזונת רו-פוד מלאה.
האמת- התמכרתי, אחרי 7 ימים של מיצי ירקות ופירות המוח מתחיל להיות צלול יותר, חוש הריח מתחדד בצורה מדהימה,
המחשבות עוברות לתדר בהיר ומאוזן, וגם הרגשות.
זה לא התחיל ורוד כל כך : ביום הראשון ההתלהבות הייתה בשיאה הכנו את המטבח- ניקיתי את השיש הוצאתי את מכונת המיצים והבלנדר, מילאנו את הבית בפירות וירקות אורגניים של משק חביביאן היקרים, וכשהבית מלא בקשת של פירות וירקות- החגיגה מתחילה.... ביום השני קמתי עייפה וחלושה- וזה נמשך כמעט עד הערב, בבוקר היום השלישי כבר הרגשתי יותר טוב אבל עם עייפות ברקע, פתאום הבנתי כמה אנחנו אוכלים עם העיניים, עם הדמיונות ועם המחשבות- במשך כל השבוע הזה המאבק היחיד היה עם המחשבות, הבטן הייתה שבעה הגוף הרגיש חזק ומלא, הוויכוח היחיד האם להמשיך היה בשעת ארוחת הצהריים של הילדים שהגירו רוטב פסטה וביקשו עוד ירקות מוקפצים, כשהבנתי מה השעות הקשות פשוט הכנתי להם צהריים ונעלמתי לשעת התחזקות עם הספרים שלי. אחרי שבוע אגב ארוחת הצהריים האהובה עליהם היא "חגיגת פירות" צלחת צבעונית של ירקות ופירות....
עכשיו אחרי 4 שבועות של ניקוי- הדברים פשוט מרגישים אחרת לגמרי, אני לא מתכננת לטווח הרחוק, דואגת כל יום רק ליום הזה ולארוחה הבאה, מתחילה את היום עם ליטר מים ולימון, ונצמדת ללו"ז שמשאיר אותי בהרגשה מדהימה של חיות ואנרגיה שלא הכרתי. כמה מ ע ט אנחנו באמת צריכים... כמה זמן וכוחות זה משאיר לי לדברים אחרים, כמה חיות יש כבר בתוכנו .
מזון כמו שאני מבינה נועד לתת את הכח הדרוש-במקום זה אנחנו טוחנים וטוחנים וקורסים עייפים מכל המותרות ששאבנו לקיבתנו.
כשלקוחות מגיעים אלינו עם בעיות עור של שנים- אטופיק/אקזמות/קנדידה וכו'... אני תמיד נמצאת בבעיה- הרי אנחנו כבר למדנו על בשרנו ששינוי אמיתי מתחיל במזון- אבל אנחנו מתעסקים במוצרי טיפוח.... את הדילמה הזאת אני פותרת בהבטחה מהמטופל שלצד משחת הפלאים שלנו- יפחית סוכרים,עמילנים ומזון מעובד- ואנחנו פשוט רואים- שמי שמתנקה מבחוץ- העור שלו יקרין את זה מבפנים....איך כמה ולמה בפוסט הבא, מחכה לשמוע ממכם!
אז למה אתם מחכים? רק יום אחד, או שעה אחת או לארוחה אחת- נסו להחליף בסלט מושקע וטעים במיוחד....
ומיצים מיצים מיצים- חומרי הניקוי של הגוף והטבע....
אסתר לחמן(HHP) רוקחת טבעית בערגות-קוסמטיקה אורגנית
www.habosem.com


יום שני, 31 במרץ 2014

ראש חודש ניסן- על הבילבול המיתולוגי בין נקי למלוכלך....

בס"ד




שינוי ריחני- לנקות בלי להרעיל את הבית:
חג החרות מביא ניחוחות חדשים והזדמנויות אביביות לשינויים, ומאחר והחודש נצלול כולנו עמוק בין המרצפות-זו הזדמנות להתחיל את השינוי מלמטה, מהבית, מהמרצפות שיעלו ריחות של נקיון חדש, נקיון תומך-חיים!

חומרי הנקיון (כמו גם הקוסמטיקה)  מורכבים ממרק כימיקלים חריף במיוחד, האקונומיקה-על כל שמותיה וכינויי החיבה השונים, מכילה כלור כחומר פעיל- מחקרים אחרונים הראו כי שאיפת אדי כלור  עלולה לגרום להחלשות הראות, כוויות פנימיות, מיגרנות קשות סחרחורות ואם תתמידו- גרוע מזה, לפני כמה זמן פורסמה כתבה כי 4 חיילים פונו לבי"ח זיו לאחר שנפגעו אנושות משאיפת אדי כלור ששימשו לניקוי חדרם.

"חומר רעיל" ? חשבתי שדיברנו על חומרי נקיון? פעילי השטח בחומרי נקיון מוגדרים בתורת הרוקחות כ"קוטלי חיים- BioCides"-ובכן, נכון שחיידקים ווירוסים נכללים בהגדרה, אך לצידם גם אנחנו ,על כל נשינו וטפינו.
באופן כללי יש בילבול מיתולוגי נפוץ בקרב עקרות בית דורשות טוב בין המושגים  "נקי"  ו -"מזוהם"- 
לפי הבנתי האימהית והסובייקטיבית, ועל רקע לימודי הרוקחות שאני מלמדת-
 סביבה עתירת רעלים, כימיקלים וגורמים מסרטנים, מסוכנת , מזוהמת ואף מלוכלכת בהרבה מרצפה עם עקבות נעליים- או כיור עם משקעי שמנוניות, 
בשניים האחרונים  אגב, אפשר לטפל לנקות ולהעלים לחלוטין בעזרת חומר ניקוי מצוי, זול, ואפקטיבי מאין כמוהו הקרוי- חומץ...
התרגלנו להאמין שרק ניחוח סינטטי  בבקבוק צבעוני ינקה את חדרי בתינו, התרגלנו להתעלם מאזהרות המוות המסומנות בקטן ומאחור על כל הבקבוקים הצבעוניים האלו, התרווחנו על מבצעי פסח 1+1, כשאנחנו מתעלמים מהתוצאה המתבקשת של 1חומר ניקוי+1 מיגרנה וצריבה בעיניים.
נשמע מפחיד? ובכן, זה אכן מזעזע  את חוקרי "אנונימוס u.s.a." שגילו שהנפגעים הישירים מחומרי הניקוי מקבוצת הדטרגנטים (=כל מה שמונח אצלך מתחת לכיור) הם תינוקות של בית רבן- הבל פיהם מתערבב בחומרי ההרעלה שעל רצפת ביתך הנוצצת והם שואפים אותם תדיר, אחריהם נשים- המנקות ובאות במגע יומיומי עם מרק כימיקלים מסוגנן, ולבסוף שאר בני הבית- שחזרו לבית נוצץ מולבן ובניחוח גלי הים.
עד כאן הכרות קצרה ביותר עם אורחי הפסח הראשונים שאת ממהרת להכניס לעומק הבית,
עד כאן סור מרע- הגעת לעשי טוב:



 פסח נקרא גם חג החרות והגאולה, הגיע הזמן שנשות עמך ישראל ינהגו בתודעת גאולה במשך ימי נקיונות הפסח- הנה לך הצעה מהפכנית ובעיני מאד יהודית-
הכוללת "ונשמרתם לנפשותיכם"   "והגדת לבינך ביום ההוא"-
 1.כמה ימים לפני מרוץ הנקיון- קונים ליטר חומץ, מלח לימון, סודה לשתיה אם את ממש בעניין של חומרים חזקים- וזהו! זה הולך להיות ארסנל חומרי הנקיון שלך השנה, לניחוחות עמוקים אפשר תמיד להוסיף שמנים אתריים-אנטיבקטריאליים ואנטי וויראליים המקוריים!
2.מזמינים את כל ילדי הבית לארוחת פירות הדר, את הקליפות שומרים בצד- ובמשך שעה קלה מכינים יחד עם הקטנים חומרי ניקוי ביתיים, אפקטיביים בצורה מפתיעה ובניחוחות עמוקים שניתן לנשום מלוא הראות- בבית.
3. אין מיגרנות, אין צריבות בידיים ובעיניים, אין צרחות אזהרה לקטנים שיתרחקו, אין כוויות בנדיות הריאה, אין ריח  "גלי הים הירוק".
4. יש נקיון, יש עשיה משותפת, יש שימוש יצירתי בחומרי גלם טבעיים, יש ריחות לבנדר,הדרים, ורדים, ולואיזה.
5. יש נחת לניקוי תודעתי ממיתולוגיה שגויה ורעילה לכולנו.
מתכונים מעשיים בליווי תמונות:
עשי זאת בעצמך: חומרי ניקוי אקולוגיים תומכי-חיים!!!
שטיפת ריצפה – שטפו בדלי מים עם כוס חומץ וחמש טיפות שמן מנטה, והריצפה תבריק, והנמלים לא יעזו לחצות אותה ביומיים הקרובים!
הברקת ברזים וכלים סניטרים- קערית מים חמים עם רבע כוס חומץ
לניקוי פנים האסלה: פזרו סודה לשתייה, הוסיפו חומץ  ושפשפו את האסלה בעזרת מברשת
הברקת מראות וחלונות – מלאו חומץ בבקבוק עם פיית התזה והשתמשו כרגיל
כביסה לבנה – הוסיפו חצי כוס מלח לימון לתא אבקת הכביסה
ניקוי ומניעת אבנית במכונת כביסה – רבע כוס מלח לימון והפעלה בתוכנית הרתחה כל ארבעה חדשים למניעה,חצי כוס לטיפול.
הסרת אבנית מקומקום – להוסיף 2 כפות מלח לימון לקומקום מלא עד חציו ,להרתיח ולהמתין 5דקות.לשפוך את המים לכיור כך שיהנה גם הוא ולשטוף במים את הקומקום.
ניקוי ריפוד – מוהלים שליש חומץ עם שני שליש מים ומברישים-ניתן להוסיף 5 ט' ש"א לבנדר-מחולל פלאים!!
ניקוי מדיח הכלים –כוס חומץ למדיח והפעלת תכנית מלאה.
ניקוי והברקת חלקי נירוסטה – נגבו במטלית עם תערובת 2 כפות סודה לשתיה וכף מים
ניקוי כיריים – פזרו סודה לשתיה ונגבו במטלית רטובה, למשחה חריפה להסרת שרוף- ערבבו חצי כוס חומץ עם חצי כוס סודה לשתיה- מומלץ להשתמש בכפפות:)
נטרול ריח משטיח ריפוד (פיפי של ילד/חתול)– פזרו 2 כפות סודה לשתיה על שטח של מטר על מטר ושאבו בשואב אבק
להסרת שומנים: ערבבו 1/2 כפית סודה לשתייה, 1/4 כפית סבון נוזלי (אקולוגי)ושתי כוסות מים חמים ומזגו את הנוזל למיכל ספריי.כיוון שהסודה לשתייה עלולה לצרוב את העור -זכרו להשתמש בכפפות


חג חרות וגאולה קרבה!
אסתר לחמן

יום ראשון, 23 בפברואר 2014

חם ומתוק- משקה החורף המנצח....

בס"ד
חוואייג' מתוק ומחמם

צ'יקו היה הלהיט הביתי שלנו הרבה מאד זמן-

תחליף נהדר לקפה עם טעם נחמד,
 אבל בתור משפחה שאוהבת לשבת למשתה חורפי פעמיים שלוש ביום
התחלתי למאוס בקניית הצנצנות והתחלתי לחשוב על תחליף טעים ובריא שאוכל להכין בבית,
אז עברנו תקופה מתוקה של צ'אי- אבל נראה שהרבה דבש ותה שחור זרם בעורקינו, ובדיוק בזמן נכנסה אלי השכנה התימניה (לכולם יש אחת כזו- רק תרימו ראש-רזה,שחרחורת ובריאה) וסיפרה לי שסבתא שלה נהגה להכין קפה לבן-חוואייג'!
כבר שמעתי על נפלאות החוואייג' התימני אבל אף פעם לא ניחשתי עד כמה טעים הוא יכול להיות,
אישית אנחנו אוהבים לקנות תבלינים שלמים וטהורים ולטחון אותם בעצמנו-
וזו המלצה חמה אחרי שהשף אלכס מנרי
סיפר לי בסדנא שהעברנו יחד שרוב תבליני השוק מעורבבים עם קורנפלור או קמח כלשהו כדי לדלל אותם!
ומאז שאנחנו טוחנים תבלינים בעצמנו כל התבשילים והמרקחות שלנו שודרגו פלאים,אז קדימה-למטבח:
הל שלם וטחון-איכות חדשה במטבח....
ג'ינג'ר-מנקה את הדם אנטיויראלי חזק לחורף
ולמתכון: 
יש כמה גירסאות לחוואייג' ונשמח לשמוע את שלכם, אנחנו מצאנו שהשילוב הבא מחמם את הגוףמבפנים, מתוק גם בלי דבש או סוכר (!!!)
ומלא בתבלינים שמחזקים ומטהרים את הדם, הקינמון אגב, מאזן את הסוכר בדם אם תרצו תוכלו להמתיק מעט והקינמון כבר ישמור עליכם....ג'ינג'ר הל וציפורן מאזנים את העיכול ומחזקים את המערכרת החיסונית-מה יכול להיות מתוק יותר?

 חוואייג' תימני: (תוכלו להכפיל ולשלש כמויות כך שיספיקו עד סוף החורף)
- 1 כף קינמון טחון
- 4 כפות ג'ינג'ר טחון
-3 כפות הל טחון
-1/4 כפית ציפורן
את כל זה ערבבו היטב ושימרו בצנצנת זכוכית יפה
להכנת המשקה-
1/2 (ולא יותר אחרת זה חריף) כפית חוואייג'
1/2 כוס מים רותחים
הקינמון מוריד רמות סוכר בדם-תתפרעו:)
1/2 כוס חלב שקדים/קוואקר/עיזים

ערבבו הכל היטב, אצלנו זה מגיע עם עוגיות ג'ינג'ר (מוזמנים:)
ערב נעים חם ומתוק!
וכמובן- תוכלו להכפיל את הכמות ולתת צנצנת אחת במשלוח המנות האורגני שלכם....


ולאורחים אפשר לקשט במניירה תבלינית.....




יום רביעי, 5 בפברואר 2014

יש לי גלידה הכי טובה ומשובחה-הכינו בעצמיכם:

עוד רעיון בריא ומקורי למשלוחי מנות-
 והכי חשוב-קל מהיר ופשוט כיף לתת ועוד יותר לעשות:
גלידת פירות יער- 5 דקות הכנה!

גלידה טבעונית מדהימה- בכל טעם צבע ומרקם של גלידה אמיתית:

הבסיס לגלידה הזאת מאד פשוט-
4 בננות קפואות (קלופות כמובן)
בננות קפואות+תמרים+כף מים=גלידהההה
3 תמרים עסיסיים
מכניסים הכל לבלנדר עם 2 כפות מים- בררר...ברררר.....ויש לכם גלידה אמיתית שילדים טורפים!
תוספות לבחירה:
גלידת וניל ותפוז- הוסיפו שמן אתרי תפוז לגלידה-לא תאמינו....

גלידה וניל- תמצית וניל (זאת שהכנתם בפוסט הקודם!)
גלידת פירות יער- קופסא של פירות יער
גלידת שקדים- כף שקדים טחונים
גלידת תפוז- המתכון הרגיל בתוספת 2 טיפות שמן אתרי אורגני תפוז- (לקנות אצלנו איכותי בריח מטריף...)
גלידת שוקולד- אבקת קאקאו או חרובים ופרורי שוקולד.
פשוט, לא? המאמץ העיקרי הוא למצוא צנצנות יפות לאיחסון למשלוחי מנות, צנצנות דבש 500 גר' נראות טוב,
אם אתם משקיענים- תוכלו לקנות כפיות קטנטנות חמודות לפי מס' בני המשפחה....
זה המשלוח מנות שלנו, מה איתכם???
מחכים לשמוע מה הכנתם? שאלות ותגובות יתקבלו באהבה.....

יום שני, 3 בפברואר 2014

חודש אדר- מדור מרקחת בית- מגזין לנשים- "פנימה"

סבא וסבתא שלי מתו.
אני יודעת שזה נשמע די רגיל ומצוי, אבל זה קרה בו זמנית –בהפרש של שעה אם תרצו לדייק.
ואת שניהם אהבתי אהבת נפש נדירה, והם אפילו לא היו זוג: אבא של אבא ואמא של אמא- שניהם אגב היו בריאים לחלוטין- התאשפזו בנפרד בשני בתי חולים נפרדים, ואחרי שלושה ימים מתו. בהפרש של שעה. וכדי שזה באמת יהיה תמוה- בראש חודש אדר.


מאז הפורים שלי לא משהו, בתור שתיינית די מוצלחת- לעלות לאזכרה ואחרי שבועיים לרקוד את עצמי לדעת לא הולך טוב כל כך. הגעגוע חריף בתוכי יותר מכל וודקה ג'ין או ערק שמצאתי.
אבל ככה התחלתי לאהוב שנים מעוברות ואת אדר א'- אני מתחילה אותו בהתרסקות איטית באזכרה של סבתא וסבא, מתפוררת לאיטי לתוך זכרונות חיבוקים בריח ג'ינג'ר ונשיקות זיפים עוקצניות,(של שניהם ,אגב)
ומשם יש לי חודש  שלם להלך בסהרוריות בתוך אדר, בלי חגיגות משלוחי מנות , בלי תחפושות  ורעשנים בלי כל המסכות המבהילות  -סתם חודש רזרבה לחשוב על משלוח מנות מקורי יצירתי  ומופלא ,שלא נברא מעולם. ופתאום לשים לב שאני חושבת רק עליהם.
מה אחרים עושים באדר א'- אין לי מושג, אפילו לא קלוש.
מקלות וניל לתמצית טבעית מדהימה!
מעולם לא הפנמתי את הסיבה לקרוא לשני חודשים באותו שם- גם אם יש צורך להאריך את השנה אפשר היה לצפות למעט עזות דקדושה ולקרוא לאדר א'- דה ז'ה וו, או כל שם הולם אחר. אני מסתכלת על לוח השנה, מנסה למצוא באדר א' רמז לפורים, רמז למשהו חגיגי- חזרה גנרלית למשתה הגדול, אולי אפשר היה להתחשב קצת באימהות ולחגוג בתחפושות ומשלוחים באדר א'- ולהשאיר את קריאת המגילה והנפצים לאדר ב'? מה אני בדיוק אמורה לעשות בחודש הזה?
סבא כתריאל שלי היה חי בשנים האחרונות כל יום בהכנות לשבת- ביום ראשון ניקה את השעווה מהפמוטים, ביום שני שאל את סבתא מה לקנות לשבת  ועורך רשימה ביום שלישי היה הולך לשוק וקונה הכל לשבת ביום רביעי היה מסדר נרות שבת בפמוטים ובחמישי –שישי ההכנות היו בשיאן.
את סבתא ביבי הפרסייה שלי הייתי מוצאת בבוקר יום שישי בעיניים עצומות וחיוך גדול בגינה- משתזפת. קצת ריבת תות על טוסט  כוסות תה חם מתמלאות שוב ושוב ועד רגע לפני שבת היינו מדברות על גזרות לתפירה, מתכונים פרסיים ורשימת העצות שלה לאישה פרסייה מכובדת.
רגע לפני שאני ממהרת הביתה להדלקת נרות היא הייתה מעמידה סיר עם "גבולי" בהילוך האיטי ביותר שקיים ובידיים רועדות.
פתיחה של מקל וניל חרצו לאורף המרכז והוציאו את הגרגרים
ברוקחות טבעית יש הרבה דיוקים והקפדות, הכנות מראש  ותזמון נכון- שקילה, מדידה, רשימות והכנה-שם אני פוגשת את הגנים הרוסיים/פולניים של סבא כתריאל שלי. ומהצד השני רוקחות טבעית ממש כמו בבישול וממש כמו בחיים עצמם-  מלאה  באילתור  אינטואיציה, הקשבה, עיגול פינות של הרגע האחרון ונכונות להשתתף במה שיוצא ברגע הנוכחי- שם אני מזהה את  התנועות של סבתא ביבי בתוכי. אדר א' הוא סוג של תרכיז חיים, יש לו שם והבטחה של חודש חגיגי שמח ומשכר-אבל ביומיום, הוא החיים עצמם. עם הטוב והתהיות שהם מחזיקים .
אני נכנסת לאדר א' כמו לבוקר שלא ברור מה מזג האוויר הולך להיות בו- סוודר? חולצה קצרה? גרביים? מעיל לקטן? אין לי שום רשימות תוכניות או מתכונים לעבור את החודש הזה- אני נכנסת אליו עם אותו פרצוף שיש לי כשמנסים להסביר לי-שוב- מה זה שנה מעוברת. אבל אי-שם בשולי חודש הדה ז'ה וו אני שומעת את סבא מהמהם לו בחיוך הרך שלו  "שלום עליכם" ומכין את כל הסביבה לחג הגדול המתרגש עלינו. ולרגע גם אני משתכנעת ,לוקחת פתק קטן ורושמת  לעצמי כמה מתכונים שיהיו משלוח המנות הכי מקורי יצירתי ונפלא שעוד לא נברא מעולם....

מרקחות-בית למשלוחי מנות:
תמציות טעם טבעיות-וניל,קוקוס,מנטה,לימון,תפוז
את המתכונים האלו יש להכין חודש מראש! אולי עכשיו אפשר להבין למה נועד אדר א'?! בכל אופן הכינו את המרקחות המתוקות האלו- וצאו לחפש בקבוקי זכוכית וצנצנות יפות לארוז את המתנות למשלוח מנות חגיגי:

ליקר וניל גרניום:  ליקר אנגלי עם טעם עמוק וניחוח וניל אמיתי ממכר...
חומרי גלם:
2 מקלות וניל חצויים
4 עלי גרניום שטופים
1 גרעין הל
1 בקבוק וודקה
הכנה:
פשוט ביותר- כתשו מעט את עלי הגרניום ואת ההל כדי לפתוח אותם ולשחרר מהם את החומרים הפעילים שיתמצו טוב יותר לתוך הליקר.
תמצית תפוזים
שפכו מעט מהוודקה לכוס כדי לפנות מקום לכל התבלינים- והכניסו לבקבוק את מקלות הוניל תרמיל ההל ועלי הגרניום.
-          יש לאחסן את הליקר במקום חשוך ולנער מידי פעם- תוכלו לראות שהליקר מקבל צבע ענברי יפיפה. אחרי שבועיים עד חודש יש לסנן את כל המרכיבים מהליקר בעזרת בד גזה או מסננת דקה.
-          העבירו את הליקר לבקבוקי זכוכית יפים. לחיים!

תמציות טעם טבעיות-
תמצית הוניל המסחרית מכילה סוכרים צבעי מאכל ומשמרים, תוכלו להכין תמציות טעם טבעיות במגוון טעמים- ולחלק אותם לבקבוקונים קטנים כמשלוח מנות מקורי מעשה ידיכם:
חומרי גלם: (שימו לב שכל טעם דורש מרכיב שונה- המרכיבים כאן הם לתמציות הבאות: תמצית וניל, תמצית בטעם תפוז תמצית לימון ותמצית מנטה- כולם משמשים לאפיה ובישול):
1 בקבוק וודקה
1/2 כוס גרידת קליפות תפוז (שטוף!)
1/2 כוס עלי מנטה
1/2 כוס גרידת קליפות לימון
2 מקלות וניל חצויים
הכנה: לתוך צנצנות קטנות יש לחלק את המרכיבים- צנצנת עם מקלות וניל, צנצנת עם קליפת תפוז וכו'... יש למלא כל צנצנת בוודקה עד הסוף.
-          יש לאחסן את התמציות במקום חשוך ולנער מידי פעם- לאחר שבועיים-חודש ניתן להשתמש בתמציות. מומלץ לחלק לבקבוקונים קטנים ויפים.
-          תוכלו להשאיר את המרכיבים לקישוט בתוך הבקבוק.
-          תמונות של כל התהליך תוכלו למצוא בבלוג שלנו באתר "ערוגות"-קוסמטיקה אורגנית
אסתר לחמן -(HHP) הרבליסטית קלינית, הרצאות/קורס 'רוקחות טבעית' ומוצרי קוסמטיקה אורגנים  ב- "ערוגות" -טיפוח אורגני www.habosem.com

-           


יום שלישי, 14 בינואר 2014

מדור "תוצרת-בית" מגזין פנימה חודש שבט:

געגועים לשבט יחד-




מאז ומתמיד פועם בי געגוע לשבט- שבט אמיתי, לא אינדיאני,לא פרמיטיבי- פשוט שבט שחי את הפרט אבל גם את היחד, אני יודעת- חודש שבט מתחנן שאפצח במזמורי "קח הולכים השותלים"...
מאחר ואני מעבירה ימים רבים מחיי בגינות,שתילות,ליקוט וקטיף- מן הראוי היה שאחבוש כובע טמבל כחול ואחלק שתילים לכל דורש. אבל מה לעשות שרק המילה הזאת- ש ב ט ,מתחילה לנשום לנהום ולעורר בתוכי געגוע. שורשי החלום שלי יונקים מנשות משפחתי הפרסיות- שרק לפני כמה שנים חיו יחד בחצר ירושלמית-עם שרותים אחד בחצר, ותנור אחד לכולם ובור מים חשוך וקר- וסודות שרק נשים יודעות לספר וסיפורים שרק הסוד יכול לשמר. וגברים גיבורים שיוצאים לפרנס וחוזרים רק פעם ב...ומשאירים חצר ירושלמית מלאת זימזומי חיים מלאת נוכחות  והתרחשות. וחוזרים עם סיפורים צבעוניים משווקים רחוקים, על מסחר ודרכים, על גנבים ועל כמה היו אמיצים,ויוצאים שוב- ומשאירים געגוע וחצר הומה... אלה הסיפורים עליהם גדלתי- החצר המשפחתית בפרס, החצר המשפחתית בירושלים,ריחות של כביסה של סבתא ואצבעות מוכתמות מכורכום ותבלינים מבושמים,
 סבתות, אימהות צעירות, דודות זקנות וילדים...כמה ילדים....הרי זה לב השבט- נשים פנויות, נטולות מסכים,ניידים ואייפונים- פנויות לחיים עצמם- בישולים,כביסות,הריונות, פיטפוטי נשים, מלאכות-ובעצם, כל מה שאנחנו דוחפות ומשחילות בין העבודה למייל- נשאר בשבילי חלום תמידי, לשבת יחד, לברור אורז, לדבר על הנקה,למצוא תערובות תה חדשות מהגינה- לייבש ולמולל אותן, להכין מרקחות ולמלא מזווה בצנצנות חמוצים וריבות לחודשים בהם הצמחים האלו ייעלמו, להכין אוכל איטי- ולהאמין שלב העולם הוא החצר המשותפת הזו. שבט פועם, מלא חיים.
עם החלום הזה הלכתי שנים ואפילו התחלתי למצוא לו עור וגידים ולרקום מקום- עד שהגיע האביר על הסוס הלבן- ואחריו מצייצים יחד כל האפרוחים, ומאז- רק תנו לי בית, ופינה משלי, רדו לי מהוריד, וצאו לי מהגינה- ומה עם פרטיות? ומשפחתיות? זוגיות? ומרחב יצירה???אני צריכה לנשום, ולחלום, למי יש זמן לבשל כל יום, ובעצם המסכים האלו נפלאים- וכמה הם משוכללים,ומקצרים תהליכים...ותודה על מייבש הכביסה, עוד ערימת כביסה אחת הייתי נכנסת בעצמי למכונה.
 ואפילו לשבט הקטן שלנו  לפעמים נגמרת הסבלנות- ואני מייחלת לכמה שעות צלולות לבדי- עם עצמי, לשבת על הערסל בגינה ולחלום בשקט על שבט נשים גם יחד...
אז בחודש הזה אני מתעוררת לשבט שלי- למשפחה עם אמא אחת, ואבא קרוב, וסבתא עסוקה,וסבא יצירתי, פלפון פעיל ומחשב עדכני- אני מחייכת לחלום השבט הגדול- ואוהבת את הקיים שהוא"מעט המחזיק מרובה"- יוצאת עם הקטנים לגינה- מדברת עם השכנות על הריון והנקה, בוררת אורז בריכוז ואהבה, ומראה לתמונה של סבתא ביבי הפרסייה את אצבעות ידי מוכתמות בכורכום  מחזיקות  עוד צנצנת ריבה.
מרקחת- בית לחודש שבט:
תערובות תה מהגינה:
אם עדיין לא שתלתם צמחי-מרפא בעציץ או בגינת הבית- ט"ו בשבט הוא זמן  להעניק קצת תשומת לב לגינה הנה רשימה של שתילים שיהפכו לחברים הטובים ביותר שלכם- בתרופה/מוצר קוסמטי או סתם כוס תה מרפא מהגינה- התחילו לגדל אותם וללמוד איזה ניגון מיוחד יש לכל עשב ועשב...
צמחי-מרפא שקל וכיף לגדל: לואיזה / נענע/ לבנדר/ גרניום /בזיליקום/ מליסה/ זוטא לבנה/מרווה/שיבא-יש כמובן עוד רבים וטובים אבל הם יפרגנו לכם בקלות!
ומה עושים איתם?
כוס תה הוא זמן הפוגה בתוך היומיום- לשבת לבד או ביחד ולהנות מרגע אפוף אדים מהבילים ותה חם ומתוק- ואם אפשר שהתה יכיל עוד כמה אפשרויות מרפא וחיזוק מהגינה- הכינו כמה צנצנות זכוכית עם תערובות מיוחדות:
-          כוס של שלווה- תערובת רגיעון נפלאה:
-          1 כוס עלי מליסה יבשים (מהגינה/חנות טבע)
-          1 כוס עלי פסיפלורה יבשים
-          1/2 כוס עלי לבנדר
-          הכנה: בקערת זכוכית גדולה ערבבו הכל יחד והעבירו לצנצנת זכוכית יפה.

-          תערובת הנקה: תערובת טיפולית מדהימה להקלה על כאבי בטן של תינוקות, בעיות שינה

ומרבה חלב אם:
-          1/2 כוס זרעי אניס
-          1 כוס קמומיל
-          1/2 כוס פרחי לבנדר
הכנה: ערבבו היטב בצנצנת זכוכית- לשימוש: פשוט הכינו חליטה ושתו בהנאה החומרים הפעילים יעברו לתינוק דרך ההנקה ויקלו על מע' העיכול של שניכם-ויכינו לכם לילה רגוע וטוב.

-          תערובת בוקר טוב:
-          1 כוס לואיזה יבשה
-          -1 כוס נענע יבשה
-          השילוב הזה מעלה בהדרגה את רמת האנדרופינים בדם ומקל על הכניסה ליום חדש.

חודש טוב, ומלא חיים!
שאלות?תגובות? מתכונים נוספים? אסתר לחמן )HHP( הרבליסטית קלינית, ומנכלי"ת "ערוגות"-טיפוח אורגני, קורסים ומוצרים- www.habosem.com