יום ראשון, 11 בספטמבר 2011

בניה באדמה- קח לך אישה ובנה לה בית (ובלי משכנתא....)



סדנת בנייה ירוקה בשקי אדמה – ב'ערוגות הבושם' - מושב שובה

תמי בכניסה לארמון שבנה בעלה יותם....
ספרייה מובנת בתוך הקיר
סדנא מעשית מרתקת וחד-פעמית, בשיטת בנייה פרסית עתיקה - עם האישורים והבטיחות של ימינו- עומדת בסטנדרטים ובתקני הבנייה האמריקאים הגבוהים ביותר!
השיטה מבוססת על חומרים מקומיים זמינים, מסה טרמית ומבודדת המתאימה לאקלים מדברי והכי חשוב  - אינה יקרה-ואפשרית בבניה עצמית!!!
מדובר על שיטה שיכולה לשנות מקצה לקצה את דפוסי הבנייה בארץ.
כל אחד יכול ללמוד לבנות – סטודיו, מחסן, מזווה או את כל הבית כולו...
 
במהלך הסדנא נלמד ונתנסה בבניית מבנה קטן מ-שקי חול ואם נספיק אף נטייח אותו בטיח אדמה.

המטבח של תמי-שמועות אומרות שהאוכל אפילו יפה יותר!!

הסדנה היא סדנת הכרות עם השיטה, נכיר את העקרונות והציוד. נתנסה בעבודה, וכן יינתנו דגשים על הנקודות המרכזיות בבנייה - דלתות וחלונות, חיבורי קירות ומשקופים, חלונות אוורור ותאורה, חשמל מים ועוד.

הסדנא תתקיים אי"ה בימים חמישי-ששי כג'-כד' אלול (22-23/9)
הסדנא תועבר ע"י הישראלי הראשון שבנה בית שלם משקי חול – יותם - הגר במושב רותם שבבקעה. כיום יותם משמש יועץ ומלווה מקצועי של בתים שונים הנבנים בשיטה זו. מצורפות כמה תמונות משלבי בניית ביתו שברותם.

ספת חלון-שימו לב לאריחים

לו"ז צפוי של הסדנה:

יום חמישי כג' אלול 22/9
הגעה בין 9:30 ל-10:00
שיחת פתיחה והכרות בסיסית עם השיטה
11:30 ארוחת צהריים (על בסיס אוכל שכל אחד מביא)

12:00 עבודה על המבנה
18:00 א.ערב- פוייקה  ומדורה, התרעננות, תפילה
20:30 אופציונאלי: ערב על בנייה ירוקה בכלל והשיטה של שקי חול בפרט בהנחיית יותם

פנורמה על החדרים-הבית מרגיש מרווח ומואר במיוחד

יום ששי כד' אלול 23/9
7:30 תחילת עבודה – המשך מילוי שקי חול ושכבת טיח ראשונה
12:00 סיום סדנא 

קישור לאתר של cal earth המרכז בקליפורניה לבנייה בשקי חול שהקים נאדר חלילי – אדריכל פרסי-אמריקאי – מפתח השיטה  http://calearth.org/                                   
לקריאה על השיטה בעברית:       http://www.eco-dome.co.il/
                                   
200 ₪ - עלות מוזלת במיוחד
ההשתתפות בהרשמה ותשלום מראש 077-5006038, info@habosem.com, www.habosem.com


 
אמבטיה של הילדים- מעיין ביתי





ועוד כמה תמונות- אני מחכה לתגובות פה למטה (המייל זה להזמנות-תתפעלו כאן....)
כל הקרדיט הפירגון וההשראה- למשפחת יותם ותמי- על האומץ להיות חלוצים ולממש חלומות...










              


הסלון של יותם ותמי ב"רותם"-

יום שלישי, 6 בספטמבר 2011

נובטים- לעכל התחלות חדשות..


כל ההתחלות קשות- אבל עם סבלנות ומקלחות-אפשר גם לצמוח מזה!

  
דברים שאנחנו עושים בעצמינו-החל מכיכר לחם ועד לרהיט עץ איכותי,כל "תוצרת-בית" מעוררת בנו הרגשה נדירה של דבר בעל-ערך ומשמעות. בביתנו עומד כסא עץ עתיק, מגולף בעבודת-יד אותו ירשנו מסבא, וכנראה ימשיך לאורך-ימים גם אחרינו, ולמולו אני נזכרת בכיסאות הראשונים שקנינו אחרי החתונה- כסאות עץ מאיקאה- שהפכו עוד באותה שנה לחומר הסקה מעולה לקמין הביתי, לאחר שקרסו מכובד האחריות. רהיטים וחפצים שנוצרו על-ידי בעלי מלאכה מיומנים , נושאים בחובם את תעודת האחריות האמיתית, בעצם קיומם. 
המקום הזה- הוא הזמנה להזדמנות- הזדמנות לפגוש את עצמינו  דרך מיומנויות עשייה פשוטות אך נשכחות- גיבון גבינות, קליעת סלים, רקיחת סבון, גידול והכנת מזון בסיסי ביתי וחי, אריגה, ליבוד,הכנת קוסמטיקה טבעית וחומרי נקיון טבעיים ותפירה- אינסוף לבית שנוכל ליצור מתוך חומרי החיים- בפשטות שהפכה לכל-כך נדירה ויקרה.

עבודת- יד דורשת שלווה פנימית וזמן- מרכיבים שחסרים לרבים כיום, אך כל מי שהתנסה בשעה של יצירה  מכיר את המתנה המופלאה שעשייה  נותנת- הרגשה של שלווה פנימית- וזמן...

 זמן אינסופי מלא חיים  והשראה מתוקה.
ההתמכרות ליצור ולעשות במו ידיכם היא ירושה אנושית- היא חכמת הדורות והתורה שבעל-פה הטבועה בנו בכל תנועה ובכל מגע עם חומר חי, והיא  תמיד נס- להפוך יש מאיין.

נובטים:


מנבטה משוכללת- אבל כל מסננת תעשה את העבודה-
 זה שלב המקלחות אחרי לילה של השרייה בקערת מים

כשלוקחים זרעים, דגנים וקטניות ונותנים להם בסיס לנבוט ולצמוח,(מים+נחת ) מתעוררים לחיים שפע של אנזימים,חלבונים,פחמימות ושומנים (3 אבות המזון!) הפועלים בתוך הזרע בכדי לבצע פירוק של חומרי המזון המצויים בו.  
הנבטים למעשה, הם ה"פגייה" לגן הירק שלנו- אבל עוד לפני זה הם מזון עשיר ומשובח כתוספת לסלט, סנדביץ' או כל תבשיל.
הנבטים הם אחד מהמקורות העשירים והאיכותיים ביותר למינרלים, וויטמינים, וחומצות אמינו חיוניות. לנבטים יש ערך תזונתי גבוהה יותר מאשר לירקות עצמם....  
3 שלבים פשוטים להנבטה מוצלחת:
מה צריך?
1.      קערית מרק
2.      עדשים\קטניות כמו: מש ירוק, כוסמת, עדשים שחורות\ירוקות\כתומות, גרעיני חמניות,גרעיני דלעת, זרעי חרדל, זרעי ברוקולי, זרעי אספסת- ובעצם כל מה שניתן לזרוע בגינה! (נסו בעצמכם לגילוי המגוון הטעמים והגדלים)
3.      מסננת- כל כלי מחורר שהמים יוכלו להתנקז החוצה בזמן השטיפה, גם שקית בד כותנה שאפשר לתלות תעבוד טוב.
4.      מים
מה לעשות???
ההנבטה מחולקת לשני שלבים עיקריים- ה"אמבטיה" וה"מקלחות":

הנבטים המוכנים אחרי 3-4 ימים של מקלחות במסננת

1. ניקח קערית מרק בינונית ונמלא רבע ממנה במש,(או עדשים ירוקות\שחורות\כוסמת...)
 2.    ה"אמבטיה"- נמלא את הקערה במים כמעט עד הקצה- ונניח לה למשך 8-12 שעות- הכי טוב לעשות את זה בערב ולהניח להם ב"אמבטיה" למשך הלילה!
3.     בבוקר נשפוך את תכולת הקערה (את המים שמכילים חומר נוגד נביטה) ואת ה"מש"          נשפוך לתוך מסננת- (חשוב שחורי המסננת יהיו קטנים מה"מש")
4.    שלב ה,"מקלחות"- במשך היומיים-שלושה הקרובים נעביר את המסננת עם הנבטים מתחת לברז מים זורמים ונעשה מקלחות פעמיים ביום- (כמו עם ילדים, אל תהיו קשים עם עצמכם אם פיספסתם פה ושם מקלחת...)חשוב שזה יהיה לח אבל לא מידי- עם הזמן תגלו את המינון המדוייק- אחרי יומיים ה"מש" יוציא זנבון קטן-שימשיך לצמוח, המלצה אישית- אחרי 4-5 ימים כבר להעביר לצנצנת ולמקרר-זה השלב הטעים ביותר שלהם!
נביטה סבלנית ונעימה!



קטניות לא קטנוניות


יום שני, 5 בספטמבר 2011

פילינג מנגו טרופי-או- מה עושה מנגו במקלחת שלך???


<>
פילינג טרופי אורגני-תענוג שחייבים לנסות

כשגרנו בהודו אימצו אותנו זוג הודים יהודים מתוקים - שרון ושרונה, אמא של שרונה-אישה הודית אותנטית במיוחד ניסתה ללמד אותי כישורי חיים הכרחיים לאישה בהודו-קשירת סארי (או שאני נפלתי או שהוא נפל...) הכנת צ'אפטי (פיתות מספיק טוב בשבילנו-כמה אפשר לרדד?!) קליעת סלים (כבר ידעתי אבל כדי להחזיר את כבודי האבוד הצלחתי יפה....)
וכל מיני תמרוקים מהמטבח לעור הפנים והגוף- את הפילינג הזה עושות כלות בערב החתונה, ומאז כל שנה המנגו מככב אצלי במקלחת:




הגרעין בסבוניה מחכה למקלחת
 איך שמתחילה עונת המנגו המקרר שלנו מתרגש, ומיד יוצא ניוזלטר ללקוחות שלנו עם המתכון הפשוט והמתבקש הזה,
- טיפ ירוק לגוף חלק ונעים במיוחד-
קליפת המנגו-מסיכת פנים מהירה
מומלץ לקחת מנגו קטן ובשל במיוחד- המנגו מכיל עשרות ויטמינים,חומרים מרככים ושמנים עדינים בריח-מנגו.
הכנה:



<>
לפילינג "גורמה" פשוט טפטפו 4 טיפות שמן אתרי לבנדר על הגרעין-אנטיבקטריאלי ומחטא
אוכלים כרגיל ובהנאה- את הקליפה עם ציפת הפרי (כן-ככה זה נקרא) אפשר פשוט למרוח על הפנים והצוואר להשאיר עד לייבוש (תרגישו עיקצוצים עדינים-סימן לחומרים פעילים)-ולשטוף במים פושרים. ואת הגרעין- זה החלק החשוב- הגרעין פשוט יושב בסבוניה ובזמן המקלחת משמש כאבן-פילינג- לשיפשוף הגוף והפנים, אחרי 5-6 מקלחות הוא נהיה גם יותר ומתאים לעור היבש בכפות הרגלים-תענוג...
גם אחרי כמה מקלחות ממשיך להשתחרר ריח מתוק וטרופי- ריח זכרונות מהודו...

מה שותלים מתי- על קיץ חורף וסבלנות שלומדים מעגבניה:

יש אנשים של קיץ ויש אנשים של חורף- וזה ההבדל המשמעותי ביותר בין בני אדם- מעבר לאשכנזים וספרדים, גברים ונשים, דתיים ודתיים , קבוצניקים וקיבוצניקים לשעבר, אין הבדל מהותי יותר בין אוהבי החום המעיק, החול הדביק, ריחות ההזעה- לבין אוהבי הגשם החורפי, השוקו הביתי, נעלי בית חמימות וקמין עם ערמונים- אני בהחלט שייכת לחורף-ומעולם לא ניסיתי להבין את החמסין.

 הגינה נותנת הבנה וסימפטיה נעימה לשתי העונות-ואם נאמנים לאכילת ירקות רק בעונה בה הם גדלים,(ולא, גדלים במקפיא של הסופר זה לא נחשב!) אז אפילו מלפפון טרי ראשון מהגינה יכול להמתיק את הקיץ, ואם מדובר בעגבניית שרי- יהיו כאלה שממש יחכו לקיץ, בשבילי האבטיח הוא נחמה גדולה- ותיזכורת קרירה שעוד יבואו גשמים וערמונים.


                

אז סיימנו להכין ערוגות- קפצנו למשתלה הקרובה –ומשם אני שומעת אותכם מגמגמים מול המוכר- "מה שותלים עכשיו??"
עלים של ירקות הקיץ-קולטני שמש ומצלים על השורשים והירקות
האמת כהרגלה מאד פשוטה- וקל לזכור אותה כך- ירקות הקיץ הם כל אלו שאנחנו אוכלים את הפירות שלהם- עגבניות, מלפפונים, גמבות, פילפלים,דלעות,אבטיחים,ארטישוק, מלונים,קישואים- הבנתם את הרעיון- מה שיוצא מהשיח בולט וצועק "קטפו אותי!"
פילפיל ירוק מוסווה ואדום צועק-"לקטוף-עכשיו"!
לעומתם- ירקות החורף הם כל השורשים (גם אתם הייתם מתחבאים באדמה החמה אם הייתם בחוץ כל החורף) והעלים- השורשים הם- גזרים, קולורבי,סלק,תפו"א,בטטות,שום,כרישה, תפו"א ירושלמי,בצל,וכדומה.
העלים- מנגולד, חסה,תרד,עירית,רוקט,-בקיצור-הירוקים.
גם ההשקיה שונה בקיץ ובחורף- ירקות הקיץ לא מצפים לגשם- ולכן אוהבים השקיה מלמטה- בטפטפות, ואם תציקו להם עם הצינור ותשקו אותם מלמעלה בממטרות- הם יפתחו פטריות או קימחון או חולשה כללית למזיקים- העלים שלהם ענקיים ופרושים לקלוט שמש על פני כל הגינה
-וככה הם גם עושים צל נעים לשורשים שלהם ולירקות- הירקות יהיו ירוקים עד שיבשילו לגמרי- ויהיה קשה לראות אותם- רק כשהירק בשל לגמרי- והזרעים שלו מוכנים להתרבות בעצמם- העגבנייה תהפוך מירוקה ובלתי נראית לאדומה בולטת-ואם לא תמהרו ציפור או חיה אחרת תשמח לכרסם את העגבנייה העסיסית ולפזר את הזרעים שלה אחרי שעברו במערכת העיכול והם מוכנים לזריעה חוזרת-ככה הבטיח ריבונו של כולם את המשך קיום הירקות בעולם- ואם התחכמתם וקטפתם את העגבניה לפני שהבשילה ולפני שהזרעים שלה מוכנים לסבב ב'- צפו להרעלה שתלמד אותכם לחכות בסבלנות- הצבע הוא לא רק ליופי- הוא מספר לנו שהחומר הרעיל התבגר וחלף- ונותרה רק מתיקות שמבטיחה המשכיות.
לעומתם ירקות החורף נראים ממש כמו משפך ירוק- העלים מסודרים כמו משפך ישיר לשורש- להבטיח שכל טיפת מים תתנקז ישר לעיקר- לשורש-אותו בדרך כלל אוכלים-והם ישמחו על כל השפרצה מלמעלה- גשם או צינור ואפילו פיפי בקשת (דישון אורגני-עוד תבינו...) הם מיד נוצצים בטיפות יהלומים ירוקים ועסיסיים מתמיד.
את החסה- ושאר הירוקות לא עוקרים- קוטפים כל פעם את העלים החיצוניים- והיא מצמיחה עוד ועוד- עד שתוציא תפרחת מהמרכז-זה הזמן לעזוב אותה לנפשה- שתשקיע את כל כוחותיה לגדל תפרחת עמוסה זרעים- המשכיות,זוכרים? ושוב, אם לא הקשבתם בקולי וניסיתם לאכול אותה פורחת- המרירות של העלים כבר תזכיר לכם תמיד להקשיב לי, לפחות בענייני חסה.

יום ראשון, 4 בספטמבר 2011

אבוקדו- גינה לעירוניים או עצלנים

אבוקדו-

 כדי להרגיש בבית באמת- אני צריכה אבוקדו,
גרעין אבוקדו אחרי קילוף עדין-הקליפה החומה ירדה כמעט לבד
מוסיפים 3 קיסמים כדי שיעמוד על הכוס ולא יצלול פנימה

עץ אבוקדו על המדף
אחרי 5 ימים

לא בסלט אלא על מדף- בצנצנת, מקולף גאה וצומח...
יש סיפרון קטן באנגלית שנקרא "גינון מארוחת הערב"- בספר יש פירוט איך לגדל ולזרוע כל גרעין וזרע שנשארו לכם בצלחת אחרי הארוחה-
מבט מלמעלה-כן,זה אבוקדו,בטוחה...
אל תשכחו למלא את הכוס במים שיגעו בתחתי הגרעין ויעשו לו חשק להוציא שורשים
ליצ'י,מנגו,אבוקדו,עגבניות,פלפלים- רק בעציצים עד שיפרשו כנפיים ותמצאו להם גינה בחוץ-
עד אז תספיק צנצנת קטנה,אפילו כוס שתיה או עציץ עירוני מנומס-

אצלנו הם מקבלים יחס של פגיית הבוסתן העתידי שלנו...

אז פשוט-
1.לשמור גרעין אבוקדו
2.לשפד בעדינות ב-3 קיסמים ולהניח בכוס או צנצנת מים
3. להחליף מים מידי פעם כשנזכרים או כשהקו יורד
4. לקוות לטוב

להתפלש עד הסוף...


צבעי ידיים או צבעים לאמבטיה תוצרת בית :

לרגע הזה חיכינו- פצ'פצ' בידיים

האצבעות שלי זוכרות את המרקם החם והנימוח של צבעי הידיים-את השבילים שהאצבעות מושכות על גליונות לבנים, את ההתפלשות הנעימה בצבעים והמריחה בסיבובים חלקים על הדף- צבעי ידיים הם תענוג השמור לילדים, עם הזמן אנחנו גודלים ומתכווצים לצבעים, טושים ולבסוף עטים מאופקים שמרחיקים אותנו מההתפלשות הנעימה וחסרת הגבולות בצבע- אז הנה הזדמנות לחזור לזה, עם או בלי הקטנים, מתכון ידידותי, זמין ופשוט כלכך לתענוג הנשכח...
כל מה שצריך-ככה זה נראה בשלב הנקי...
קערה,סבון נוזלי,קורנפלור וצבע מאכל

בין המתכון המסודר לחיים-יש פערים קלים...
ערבבו את כל המרכיבים- משהו טוב יצא בטוח!

בהמשך למחקר הביתי שלנו לחומרי יצירה ידידותיים- שלחה לי אן-לקוחה מאנגליה שהיא גם אמא ב"חינוך ביתי" עם 3 בנות את המתכון הבא- אותו הם מכינות כל יום ראשון לאמבטיות לכל השבוע,
היא מספרת שכל אמבטיה אצלם היא בנושא אחר אותו הבנות מציירות על הקרמיקה וקירות האמבט ולבסוף הם שוטפות הכל במקלחת- הצבעים נשטפים בקלות ולא משאירים כתמים.
אני פחות אוהבת את זה כצבע לאמבטיה- עד שיש להם 5 דק' נקיות לא הייתי מכניסה אפשרות כזאת- אבל כצבעי ידיים על גליונות לבנים בחוץ- זה תענוג צבעוני, נשטף, ידידותי נעים ואהוב על הקטנים במיוחד.
צבעי ידיים\ לאמבטיה:
מה צריך?
-          כוס סבון כלים או שמפו או כל סבון נוזלי עדיף טבעי
-          8 כפות קורנפלור
-          צבעי מאכל טבעיים
-          קערה וכף לערבוב
-          דפים לבנים לציור

ההכנה:
בקערה גדולה נערבב את הסבון הנוזלי והקורנפלור עד לעיסה במרקם משחתי-נוזלי
-          נחלק את הנוזל לכמה קערות קטנות- ולכל קערה קטנה נוסיף את צבע המאכל הרצוי ונערבב היטב- הצבעים מוכנים וישמרו עם כיסוי.
-          אם החלטתם לצבוע על קירות האמבט ויצא ציור יפה שתרצו לשמור פשוט הניחו עליו דף לבן והציור יועתק וישמר על הדף.
-          התמרחו, התפלשו,וספרו לנו איך היה...


את הגוונים הם יגלו לבד-קצת סבלנות וצבעי בסיס

עירבוב מדוד ומדוייק לא יעבוד כאן...

בסוף הגענו גם לאמבטיה- יצירה אחת מבין עשרות
(אולי מאות?!)

גידול ירקות אורגניים-הפעם זה יצליח!!

גן ירק- (במקרה שלנו ערוגות לירקות החורף)

פלפלים מתוקים לגמרי
ישנה אגדה אורבנית מוזרה הטוענת שגידול ירקות הוא דבר מסובך\קשה\לבעלי ידע מקצועי או לבעלי שטח נרחב- ובכן- לא,לא ושוב לא- מאז ומתמיד גידלה עקרת הבית הנאמנה מזון בסיסי בחצר האחורית (בארופה-כי הדשא-שהיה סמל למעמד גבוה- היה מקדימה...) או בקדמת הבית (במזרח-כי מי אוכל דשא?!)
לפני שנתיים העברתי סדנא במרכז יום לקשיש במושב "תדהר"- אחת מהנשים מצאה חן בעיני במיוחד, וכשסיימנו לרקוח סבונים יחד, היא סיפרה לי שכשעלתה לארץ היו לה 6 בנים (ו-4 בנות, אבל מי סופר?..) ובעלה לא מצא עבודה- והיא הבטיחה לעצמה שהם לא יהיו תלויים בעזרה חיצונית- ולכן ברגע שהשיגו ארוחת ערב ראשונה למשפחה- שהיתה- פילפלים אדומים- היא שמרה את הזרעים, למחרת בבוקר זרעה אותם בקופסאות גבינה ישנות – וכשהיו לה שתילים מכרה אותם לשכנים-קנתה עוד ירקות לבית-זרעה- וכך התחילה במו ידיה את אחת המשתלות הגדולות והמצליחות ביותר בארץ- "השתיל", ללא שטח אדמה, ידע "מקצועי" או כפכפים לרגליה.


סוד החיות שבפרטים הקטנים בא לידי ביטוי במלוא הדרו בירק שגידלת לך בגינה- מאדמה דחוסה וצחיחה שהפכה לערוגות פוריות ומגבהות- ומשם ההתמכרות לבהות בשתילונים הקטנטנים גדלים פורשים כנפיים והופכים לעגבניה עסיסית,קולורבי ענק,גזרים בצורות שונות ומשונות ושום....
איזה שום- לא תמצאו קשר משפחתי בין השום שמשכתם מהגינה- לבין אחיו הסיני הדומה יותר לכדור פינג פונג לבן ומנומס מהסופר.
 כמה ימים לקחו לי להשתמש בשום הראשון שלנו- הוא היה מונח על השיש ממלא את המטבח בריח מיוחד נוכחות והשראה לארוחת גורמה מעוררת תאבון-קטן ומרוכז- כל שן דומה לפנינה- קפסולה מרוכזת לפסטו,מוקפצים,חמוצים וכוחות ריפוי טבעיים...
אבל לאט לנו- תוכלו לכתוב בלדה כמעט על כל ירק שגדל בגינתנתכם- נתחיל מהבסיס- וכשתסיימו להכין בעצמכם ערוגות לירקות החורף הקרב- תבינו במה מדובר, נתחיל בהוראות פשוטות לערוגות מוגבהות- ומשם נוסיף טיפים לירקות ספציפיים.
בכל מה שנוגע לשטח- גינה קטנטנה יכולה להניב שפע-ואם שפר מזלכם ואתם בלב מדינת תל-אביב מוקפים בניינים אורגניים- גם עציצים יהיו נדיבים מספיק לגידול ירקות!

  1. נבחר שטח-עציץ, 2מ',דונם וחצי- מומלץ לסמן באבנים או גדר כלשהי-ולהתחיל בקטן!
  2. נאוורר את האדמה עם קילשון- נהפוך בעדינות את הערוגות הרצויות-חשוב להשאיר שבילי מעבר בין ערוגה אחת לשניה כדי שתוכלו לטפל,ולקטוף את הירקות.
  3. נסדר השקיה נגישה-טפטפות הן המומלצות ביותר,אבל גם צינור זמין או משפך טובים.
  4. נניח לגינה להתייצב ללילה-אפשר להשקות לפני- הרעיון הוא לתת לחיות הקטנטנות לחזור להתחפר ולאדמה- ולכם לנוח.
  5. עכשיו הערוגות מוכנות לשתילת ירקות-המלצה אישית היא להתחיל משתילים-ועם הזמן להתנסות בזריעה-בנתיים שימרו את הזרעים מכל ירק אורגני שחולף על פניכם...
  6. על ירקות חורף ירקות קיץ וטיפים לירקות הכרחיים-בפעם הבאה- מחכה לתמונות מהערוגות החדשות!

תוצרת בית-סודות שידעתם...



בין הטלפונים להזמנת מוצרים יש כל יום כמה יותר מעניינים- מה לעשות עם דלקת אוזניים לקטן, ואיזה שמן יתאים ליולדת ולאיזה זמן?

ברגמוט מנדרין-מי פנים ממי-מעיינות וחליטת צמחי מרפא
איך מגדלים אלוורה בעציץ- ואיך להכין ארטיק לכאב גרון מציק???

וכל הזמן שומעת את הבקשה לשלוח כמה טיפים ירוקים עם החבילה- אז הנה חבילת טיפים ירוקים-
לבית נעים נעים...

המוצרים שלנו הם מעל לכל באמת- דרך חיים, האהבה הגדולה שלנו היא לחקור וללמוד איך להכין דברים מאפס-מחומרי גלם פשוטים וטבעיים,זה התחיל במיומנויות של מלאכות קדומות- בשביל זה טיילתי בקצת יותר מידי מקומות (אנגליה,סקוטלנד,בלגיה,צרפת,פולין,סיני,טורקיה,ירדן,מלטה,גוזו,הודו,ארה"ב,בולגריה )
כל פעם יצאתי כדי להיזכר כמה טוב לחזור... למדתי מנשים בכל מקום את המיומנויות הבסיסיות כלכך,
-קליעת סלים,אריגה,טוויה,סריגה,ליבוד,רקמה ועוד...


תמרים,לבנדר,גרניום,קלנדולה-להסתבן מהערוגות....
ועם הזמן-הבית והילדים פתחנו בית מלאכה מופלא -"ערוגות הבושם"-בוטיק למוצרי קוסמטיקה אורגניים.
וככה חזרה אלי האדמה,הצמחים,השמנים וסודות של שנים והרבה נשים...
אז המקום הזה הוא רצון למתנה ושיתוף-ללמד לעזור לעשות-ולהיות- בית.
ואם אחד מהמתכונים נכנס לביתכם- בטוחה שכבר יעשה את שלו בניחוח העמוק, בעשייה הפשוטה- בחן ובאיכות הנדירה שיש רק לדברים תוצרת-בית.


 

סבונים בהבשלה